El passat dia 25 i fins el dia 29 es va celebrar a Bolònia la fira Cersaie, líder mundial i referència en les fires del sector ceràmic. Com cada any, Cerygres vam visitar la fira i vam poder veure de primera mà les últimes novetats de les principals firmes de ceràmica de tot el món. A Cerygres procurem sempre tenir presència a les fires importants del sector com a especialistes de la ceràmica, i Cersaie es una cita ineludible ja que així com a Cevisama es donen cita normalment els fabricants locals i alguns internacionals de menor repercussió, i per tant alguns fabricants prefereixen no anar-hi, a Cersaie la presència es global i no ser-hi es com no ser part del sector.
A tall de comentari, ens va saber greu veure com la crisi ha deixat molt enrere al sector ceràmic espanyol contra l’italià i, per sorpresa nostra, el de gairebé la resta del món. Fabricants de països sense un sector tant potent històricament com l’espanyol o l’italià van presentar stands i col·leccions impressionants a l’alçada dels productes més punters, com per exemple RAK, des dels Emirats Àrabs Units, que no només van presentar unes col·leccions ceràmiques amb dissenys espectaculars i una qualitat de fabricació extraòrdinaria en tots els formats, incloses planxes de gran format, si no que també van presentar tota una gamma de productes de bany, com sanitaris i mobles, tots ells de fabricació pròpia. Per a nosaltres, RAK va estar una de les grans sorpreses i descobriments d’aquesta fira.
Aquí unes de fotos del seu stand, com veureu els productes son de primera.
Una altra fàbrica que ens va sorprendre molt va ser Dom Ceramiche, històric fabricant italià del que Cerygres té l’exclusiva per tota Espanya mitjançant Queràmic. A Cersaie presentaven, entre moltes novetats, una col·lecció molt destacable on mesclaven peces amb un aspecte que hem pogut veure adoptat per altres fàbriques com a tendència en aquesta fira, que es la del ciment espatulat recreant la sortida del salitre amb d’altres peces d’aspecte fusta i hidràuliques.
Aquestes son algunes fotos de la col·lecció:
Sense marxar d’itàlia, una de les marques amb les que Cerygres està fent una aposta més forta des de fa un temps per la seva qualitat i disseny es Cerdisa, i com sempre trobem a Cersaie, ha estat la firma que ha presentat les millors col·leccions sota el nostre criteri. Hem pogut descobrir el seu nou desenvolupament de relleus sobre un producte tècnic fent la gràfica d’una fusta i podent-la integrar en tot el desenvolupament de la seva col·lecció insignia de ceràmica tècnica, la sèrie EC1, on trobem tots els formats inclosa planxa de 3m x 1m.
Amb aquest nou procès tecnològic integrem a la col·lecció, en tota la seva gamma de colors, la fusta EC1 en 20×120 rectificat.
Del mateix grup de Cerdisa, Ricchetti Group, vam poder veure sèries que també ens van sorprendre, com per exemple els marbres que proposaven CISA i Roberto Cavalli:
També de Ricchetti Group vam poder veure de primera mà la que per a molts es la millor recreació de cotto de tota Itàlia, el de Manifattura del Duca, del que vam tornar a casa amb l’exclusiva per a tota Catalunya:
Tanmateix, no totes les sorpreses que ens vam endur van ser positives, i un dels grups de firmes ceràmiques que ens solen agradar més en les seves propostes cada any com es el grup Emil, no va estar a l’alçada d’altres anys. La marxa del seu equip de disseny s’ha vist molt reflexada en la falta d’idees innovadores amb les que ens tenien acostumats any rere any, fins al punt que una de les seves principals presentacions va ser la d’una sèrie de fa 10 anys, la sèrie Wood Age, redimensionada a format 20×20, pujant-se al carro del petit format 3 anys més tard que la resta del sector. Val a dir tot i així que el resultat no es pas lleig, i la sèrie llueix maca, però no aporta cap novetat a la seva gamma. De fet, nosaltres vam tenir durant molts anys una peça d’aquesta sèrie en 60×60 col·locada a la nostra tenda del carrer Indústria, i la vam acabar traient per desfasada.
Aquesta es la sèrie en qüestió:
Passant a les marques espanyoles que vam veure amb una evolució clarament positiva, tenim l’stand de Cifre Ceràmica, que cada any es consolida una mica més com a una de les noves marques referents del sector ceràmic espanyol, reforçant així el nostre convenciment en l’aposta que l’empresa fa en aquesta firma per a dur-la com a bandera d’un projecte en comú. A Cersaie, Cifre va dur com a novetat la col·lecció Materia, amb un monumental desenvolupament de formats que va des del 20x20fins al 75×150 en tots els colors, gràfiques i acabats. A més, van presentar la seva nova tecnologia Touch Print, amb la qual creen acabats sincronitzats de relleu i gràfica, donant així profunditat i un realisme impossible d’aconseguir fins ara a les peces. A destacar també les propostes de plaqueta imitació manual, com la sèrie Titan.
Seguint amb les bones notícies del sector ceràmic espanyol a Cersaie donem una ullada a les novetats que ens presentava la marca Cerpa Cerámica, seguint amb la seva especialització en peça porcellànica rectificada, ens presentaven una nova gamma de 33×90 que es suma a les altres sèries que des de l’any passat ja tenen en aquest format. També hem pogut veure per part de Cerpa una aposta més marcada per el format de 75×75, també rectificat, amb dissenys molt diferencials, distanciant-los qualitativament de la resta del sector. Ens alegra veure la bona feina portada a terme per l’Anna i la Gemma, propietàries i dissenyadores de la fàbrica, a més d’amigues de la casa des de fa molts anys. Cal dir que més enllà de l’amistat que uneix a Cerygres amb Cerpa, les col·leccions que presentava la marca no tenien res que envejar les de primeres marques italianes a nivell mundial en termes d’innovació i disseny, com corroborava tothom que visitava el seu stand. Des de la nostra opinió com a especialistes, i coneixent com coneixem el sector ceràmic a nivell nacional, creiem que podem afirmar que Cerpa avui dia està entre les marques amb més qualitat i disseny del país.
Us mostrem alguns detalls de les noves col·leccions que ens van presentar:
També a l’stand d’Oset vam poder veure novetats en la línia del que millor saben fer: col·leccions d’aire rústic amb molt valor decoratiu, sempre en peça petita i amb molta atenció al detall. Per a Cersaie van dur com a principals novetats el format espiga desenvolupat de forma molt extensa. Ja vam poder veure un petit tast d’aquest nou format a Cevisama amb una primera sèrie, però per a Cersaie han donat un impuls definitiu al format, fent-lo protagonista del seu stand amb propostes variades tant en aspecte com en materials. Així mateix, presentaven una sèrie imitació tova d’un realisme extrem, així com una original proposta rústica multiformat amb moltíssimes possibilitats decoratives. També van presentar una sèrie de moltíssima qualitat en format “abanico” en diversos colors i aspectes, conjugant la pedra o la fusta amb els acabats hidràulics.
En l’apartat de mosaic de vidre, un dels pocs fabricants mundials amb propostes innovadores va ser Alttoglass, que en el seu stand presentava noves sèries protagonitzades per la tecnologia digital, per la qual estan fent una forta aposta que els està col·locant com a punta de llança mundial entre els fabricants de mosaic, establint tendència i avançant-se al mercat. L’aposta per aquesta tecnologia, inicialment arriscada en un producte de les característiques del mosaic, els permet crear composicions espectaculars a mida dels seus clients, o patrons decoratius d’una riquesa difícil d’igualar d’altra manera en un mosaic enmallat.
Us ensenyem algunes imatges de l’stand d’Alttoglass per a que us feu una idea de fins on arriben les possibilitats que ens proposen:
Vam veure moltíssimes novetats a gairebé tots els stands que vam visitar, però per a resumir acabarem amb les novetats que vam poder gaudir a l’stand d’Azteca, on com sempre les col·leccions presentades es trobaven a la vanguarda del disseny i les tendències del sector.
Finalment, us posem un petit recull de peces i sèries que ens van cridar l’atenció de fàbriques molt diverses com FAP Ceramiche, Kronos Ceramiche, Impronta Italgraniti, Edulcoghi, Ergon, etc.
Ens veiem l’any que ve!